De Brinker Tuinen biedt u op deze pagina diverse tuintips en adviezen per maand.
Zo heeft u het hele jaar door advies waarmee u uw tuin in topvorm kunt houden.
Laat in de winter de sneeuw gerust liggen.
Het is een goede isolatie voor de planten.

De vissen hebben deze maand nog niet zo’n honger en hoeven bij temperaturen onder de 6 graden niet gevoerd te worden.
Reigers hebben daarentegen wel honger, controleer daarom regelmatig of het vijvernet nog goed gespannen is en of er geen gaten in het net zitten.

Snoeien in januari
De hele maand januari is geschikt om fruitbomen, struiken en planten te snoeien. Ze zijn dan alvast klaar voor het komende voorjaar. Let wel op dat het snoeien niet gebeurt als het vriest, maar dat het alleen gebeurt bij zachter weer.
Tot half januari kunt u de druif nog terugsnoeien. Verder in januari komt de sapstroom op gang, dat zou beteken dat de plant doodbloed als deze laat gesnoeid wordt.
In de maand februari worden de dagen langer en kan de temperatuur alweer flink stijgen.

Tijdens zo’n temperatuursverhoging kun je starten met het inzaaien van de kale plekken in het gazon.
Toch kan de winterkou in deze maand ook juist door- of alsnog inzetten. Om beschadiging te voorkomen kun je tijdens vrieskou beter niet over het gazon heen lopen.
Wanneer er door regen grote plassen water blijven staan is het noodzakelijk om in actie te komen. Prik op deze plekken een aantal keren met een riek in de grond, het overtollige water zal hierdoor wegzakken.

Snoeien in februari
Pak de schaar maar uit de schuur want in februari valt er veel te snoeien in de tuin!
Onder andere de fruitbomen mogen deze maand worden gesnoeid. Snoei deze bomen, zoals appel- en perenbomen, op zo’n manier dat het hart van de kroon ook voldoende licht krijgt.
Het snoeien van heesters en andere struiken en planten kan nog steeds. Doe dit wel deze maand, anders zullen ze deze zomer niet in topstaat verkeren.
De clematis mag deze maand gesnoeid worden. Dit geldt echter alleen voor clematissen die niet in het voorjaar bloeien, daarbij zijn de bloemknoppen namelijk al gevormd.
Tijdens het snoeien van coniferen moet je oppassen dat je niet te diep terugsnoeit. Alleen Taxus mag zeer ver teruggeknipt worden. Andere coniferen mag je nooit tot op kaal hout snoeien.
Dit is meest geschikte maand om hagen, heesters en bomen met blote wortel te verplanten. Als het blad eenmaal uitgelopen is, slaan planten veel moeilijker aan en is de kans dat de verplanting lukt een heel stuk kleiner.

De vissen mogen al een beetje voedsel toegediend krijgen als het water een temperatuur van 10°C heeft bereikt. Kijk alleen uit dat ze niet te veel krijgen, want als ze nog veel voedsel laten liggen zal dat de algengroei bevorderen.
Het gazon kan ook weer gemaaid worden. Niet alle grassoorten groeien echter even snel. Dit heeft als gevolg dat het gazon er na de winter er hobbelig uit kan zien. Daarnaast is er verschil in de kleuren groen te zien. Maai vanaf nu ieder geval elke maand het gras en bemest het gazon ook op zijn tijd. Dit doe je in de periode van maart t/m september minimaal drie keer.

Snoeien in april
Vanaf april komt het maandelijks onderhoud echt weer om de hoek kijken. Snoei nu hagen zoals liguster, leylandii en taxus. 
Coniferen kunnen het best regelmatig licht gesnoeid worden zodat ze niet te breed worden.
Knip de uitgebloeide bloemen van de rozen er regelmatig uit zodat ze langer zullen bloeien.
Je kunt alle zaden van eenjarigen en tweejarigen of vaste planten nu gelijk in de volle grond planten. Denk aan soorten zoals papaver, vlijtige liesjes, leeuwenbekjes, duizendschoon en madelieven.

Schrijf de naam van de plant op een houten wasknijper en zet deze op de rand van de pot. Dit geeft een decoratief effect en op deze manier weet je altijd welke plant in welke pot staat.

Voor vetplanten begint nu de rustperiode. Geef deze daarom weinig water. Dit zorgt ervoor dat de grond droog en los blijft.

Na 15 mei zijn de ijsheiligen voorbij, dit wordt als periode gezien dat de kans op nachtvorst is geweken. Vanaf nu kunnen de voorgezaaide eenjarigen in de grond worden geplant. Denk bijvoorbeeld aan de tabaksplant en middaggoud.
Het is verstandig om in de vroege ochtend of in de namiddag te sproeien.

Waterdruppels hebben namelijk de werking van een vergrootglas.

Door de zon ontstaan er brandplekken op het gazon en op de beplanting en water verdampt gedurende de middag meteen.
Maak tijdens warme dagen met veel wind de kluiten ’s avonds goed nat.

Niet op het blad sproeien, maar bij de wortels. Blad dat te lang nat blijft, kan schimmelinfecties oplopen.
Notenbomen kunnen het best in de nazomer gesnoeid worden.

De snoeiwonden helen sneller en het voorkomt bloeden.
Maak in september het nestkastje alvast schoon.

Op dit moment kunnen vogels het al gebruiken als slaapplaats.


Nu het stilaan kouder wordt is het niet meer nodig om het gazon nog veel te maaien.

U kunt er beter wel voor zorgen dat het gras niet te lang is als we de winter in gaan.

Mosvorming ontstaat veel sneller bij lang gras.


Vanaf september bloembollen zoals crocussen, narcissen en tulpen aanplanten.

Als stelregel: 3x zo diep als de grootte van de bol en in kleigrond 2x zo diep.
Het is verstandig verstandig om uw tuin in deze maand volledig winterklaar te maken. In de herfst kan de (nacht)vorst al behoorlijk toeslaan. Door een aantal aanpassingen kan uw tuin de winter goed aan.
Tips voor uw tuin in de Winter

 • Dek de vaste planten af met een laag bladeren, compost of een mengeling van mest en turf. Hierdoor is het schadelijke effect van (nacht)vorst veel beperkter.
 • Rododendron, azalea’s en hortensia’s aan de voet tegen koude beschermen. Ook dit is bedoelt om de effecten van (nacht)vorst binnen de perken te houden.
 • De bodem bij bladhoudende soorten zoveel mogelijk vochtig houden. Denk hierbij ook aan uw groenblijvende haag.
 • Pak de ent-plaats van uw rozen in met bijvoorbeeld stro of een mix van mest en bladeren, of gebruik een rozenkraag. De ent-plaats is kwetsbaar en er kan anders vrij snel schade ontstaan.
 • Bij stamrozen omwikkelt u de ent-plaats en de takken met stro of minder fraai maar wel effectief, trek een plastic vuilniszak over de kop van de stamroos en bint deze onder de occulatie dicht. Hiervoor zijn ook speciale rozen hoezen te koop.
 • Hoge grassoorten, zoals pampasgras bindt u bij elkaar; bescherm ook de wortelkluit tegen (nachtvorst).
 • Zet niet-vorstbestendige potten in een vorstvrije ruimte. Zo voorkomt u kapotvriezen.
 • Maak potten en kuipen schoon en zet ze op hun kop.
 • Laat de tuinslang leeglopen en berg hem liefst in een vorstvrije ruimte op. Zo wordt kapotvriezen voorkomen.
 • Sluit de buitenkraan af.


Het blad gaat weer vallen
Laat het niet te lang op het gras liggen (ook niet op winterheide), anders kan dat verstikken.

Haal het regelmatig met een bladhark of bladblazer weg.

U kunt het op de open grond tussen heesters deponeren of er compost van maken dat u volgend jaar weer bij uw planten kunt toepassen.

Het helpt om het humusgehalte van uw grond te verbeteren.
Maai het gras voor de winter niet te kort.

Loop zo min mogelijk over een bevroren gazon.

Bevroren gras kan gaan ‘breken’, wat in het seizoen erna bruine plekken kan geven.

Planten van struiken en bloemen in de herfst
Zolang het niet vriest mogen in november nog heesters, rozen en vaste planten geplant worden. Heeft u uw voorjaarsbollen nog niet geplant; het kan nu nog, mits het niet vriest. Dek uw pas geplante heesters, rozen en andere planten af met een laag bladeren, verteerde stalmest of ander organisch materiaal. Dit voorkomt uitdroging van de grond, geeft bescherming tegen bevriezen en verbetert de groei. Geef de nieuwe aanplant extra water. Wilt u niet-vorstgevoelige bladverliezende struiken en klimplanten verplanten, doe dit dan na de eerste dagen met nachtvorst. Geef ook deze voldoende water.
Verwijder de laatste bladeren van het gazon. Gras dat onder blad ligt krijgt namelijk geen licht en sterft daardoor af. Daarnaast kunnen er schimmelziekten opstreden door een gebrek aan luchtcirculatie.
    Denk er wel aan om niet over het gras te lopen zolang het vriest. Hiermee beschadig je het gazon en komen er na een paar dagen lichte plekken in de grasmat.

Bent u onze nieuwe collega?

Allround hoveniers gezocht!

Wij zoeken:
 • ervaring als hovenier
 • in staat zelfstandig te kunnen werken
 • in het bezit van een afgeronde hoveniersopleiding
 • in het bezit van een rijbewijs B(E) en eigen vervoer (pré)
 • in het bezit van VCA-Basisveiligheid

Heeft u belangstelling?
Reageren kan naar Marcel Nieuwenhuis:
marcel@debrinkertuinen.nl
tel. 0570 632 313
Ga naar boven